Novozvolení starostovia si do 60 dní od zloženia sľubu zvolia zástupcov

19.11.2010 Celý región

Bratislava 19. novembra (TASR) - Občania si v nadchádzajúcich komunálnych voľbách budú na štvorročné obdobie voliť orgány obce, ktorými je obecné zastupiteľstvo a starosta.
Funkcia starostu prípadne primátora je nezlučiteľná s funkciou poslanca, zamestnanca obce v ktorej bol zvolený, štatutárneho orgánu rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie zriadenej danou obcou, predsedu samosprávneho kraja a vedúceho zamestnanca orgánu štátnej správy.

Medzi základné kompetencie starostu patrí zvolávanie a vedenie zasadnutia obecného zastupiteľstva a obecnej rady, vykonávanie obecnej správy. Starosta je tiež štatutárnym orgánom obce. \"Môže pozastaviť výkon uznesenia obecného zastupiteľstva, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre obec zjavne nevýhodné, \" povedala pre TASR riaditeľka sekcie legislatívy Združenie miest a obcí Slovenska Daniela Franzenová.

Starosta podľa jej slov rozhoduje o všetkých veciach, ktoré nie sú zákonom alebo štatútom obce vyhradené obecnému zastupiteľstvu. Môže tiež v prípade nedodržiavania legislatívy uložiť právnickej lebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie pokutu do 6.638 eur.

Starosta si spomedzi poslancov zastupiteľstva do 60 dní od zloženia sľubu vyberie svojho zástupcu spomedzi poslancov zastupiteľstva, ktorého môže kedykoľvek odvolať. V prípade obcí nad 20.000 obyvateľov môžu byť aj dvaja zástupcovia.
 

Vyberte región